Tajvan harci repülőgépekkel figyelmeztette a behatoló kínai vadászgépeket

külföld
2022 december 22., 07:26
comments 1

Tajvan harci repülőgépekkel figyelmeztette a légvédelmi övezetébe behatoló 39 kínai vadászgépet és bombázót, közölte Tajvan védelmi minisztériuma. A kínai légierő rendszeresen repül át a szigetországot a szárazföldtől elválasztó határvonalon.

Tajvani hadsereg harci repülőgépe szeptemberi gyakorlaton
photo_camera Tajvani hadsereg harci repülőgépe szeptemberi gyakorlaton Fotó: CENG SHOU YI/NurPhoto via AFP

Csütörtökön huszonegy kínai vadászgép, négy H-6-os bombázó, és egyéb más katonai repülőgép hatolt be Tajvan légvédelmi övezetébe. Három kínai haditengerészeti hajót is észleltek a sziget közelében, közölte a minisztérium. Válaszul Tajvan meg nem határozott harci repülőgépeket küldött, és rakétarendszereivel szorosan követte az eseményeket.

Tajvan 1949-ben szakadt el a kommunista Kínától, amikor a szigetre menekültek az antikommunista Kuomintang csapatai. A sziget azóta Kínai Köztársaság néven tulajdonképpen önálló ország, bár kevesen ismerik el. Önmagát „az igazi Kínának” tartja. A Kínai Népköztársaság mindig saját területeként kezelte a szigetet, és a mára globális nagyhatalommá erősödött Peking egyik legfontosabb céljának tekinti, hogy irányítása alá vonja a szerinte szakadár területet. Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusán mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a Kínai Népköztársaság sosem fog lemondani Tajvanról, és minden áron, ha kell, akár erővel is, de el kell érnie az újraegyesítést. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.