Élő adásban, sírva tépte szét diplomáit a Kabuli Egyetem professzora

oktatás
2022 december 28., 09:18
comments 14

Sírva tépte szét diplomáit a Kabuli Egyetem professzora Afganisztánban, így tiltakozva a tálib vezetés döntése ellen, amely kitiltja a nőket az afganisztáni egyetemekről.

link Forrás

Az ország élén álló tálibok december elején váratlanul engedélyezték a végzős diáklányoknak az érettségi bizonyítvány megszerzését, noha középiskolai oktatásban már nem vehetnek részt nők az országban.

Ezután érkezett a hír, hogy azonnali hatállyal kitiltják a nőket az egyetemekről. Ezt a döntést a tálib kormány felsőoktatási minisztere nyilatkozatban vette védelmébe. A tálibok szerint részben azért tiltották ki a nőket az egyetemekről, mert a női hallgatók nem tartották be az iszlám öltözködési szabályokat. A tiltásról szóló döntés hatására országszerte tüntetések kezdődtek. A tálibok azóta azt is megtiltották a nőknek, hogy civil és jogvédő szervezeteknél dolgozzanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.