A kínai elnök szerint a Covidnak még nincs vége, Vuhanban ezrek ünnepeltek az utcán

koronavírus
2023 január 01., 07:45
comments 4

Hszi Csin-ping kínai elnök egységre szólította fel az országot újévi televíziós beszédében azután, hogy a világjárvány elleni küzdelem új szakaszába lépett, de ez még mindig a küzdelem időszaka. Szerinte szó sincs arról, hogy leküzdötték volna a Covid okozta nehézségeket.

A kínai elnök tévébeszédével párhuzamosan a három évvel ezelőtt kitört Covid-járvány epicentrumában, Vuhanban ezrek ünnepeltek az utcán. Voltak, akik jelmezben érkeztek, de szinte mindenki maszkot viselt. Közben rendőrök hangszórókon kérték meg az embereket, hogy ne gyülekezzenek, akik erre nem különösebben figyeltek. Vuhanban a nyitás okozta megbetegedések száma már csökkent, jelenleg leginkább az idős emberek betegednek meg.

Ezrek ünnepelték 2023-at Vuhanban
photo_camera Ezrek ünnepelték 2023-at Vuhanban Fotó: STR/AFP

Nem volt egyedülálló az, ami Vuhanban történt, Kína több más nagyvárosában, így Sanghajban is tömegek voltak az utcán, miközben százezren halhattak meg Covidban, a fertőzések száma pedig elérheti a 18,6 milliót a zéró-Covid politika december eleji feloldása óta.

A kínai kormány hétfőn jelentette be, hogy állampolgáraik kétéves szünet után ismét utazhatnak külföldre, januártól pedig már nem kell karanténba vonulni azoknak, akik Kínába utaznak. Kínában a különböző korlátozásokat november végén kezdték enyhíteni és feloldani, miután a lakosság három év szigor után már sok nagyvárosban tüntetni kezdett.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.