Felemészti a háború az ukrán oligarchák vagyonát

PÉNZ
2023 január 03., 15:11
comments 26

Az orosz megszállás a leggazdagabb ukrán üzletemberek vagyonában is nagy pusztítást végzett, de a háború sokak szerint megoldhatja az ország oligarchaproblémáját, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök a háború előtt új törvényekkel próbált felszámolni. A Politico cikke összeszedte a legbefolyásosabb ukránokat, és megnézte, miként változtatta meg az életüket a háború.

Ukrajnát a háborúig Európa legkorruptabb országaként tartották számon, gazdasági-politikai életében pedig kulcsfontosságú szerepet játszik – illetve részben játszott – az a néhány tucat „üzletember”, akik kezében a tévécsatornák, bányák, bankok, gyárak, üzletláncok, fontos ingatlanok, mezőgazdasági monstrumok összpontosultak.

Rinat Ahmetov ukrán oligarcha
photo_camera Rinat Ahmetov Fotó: AFP

Ukrajna leggazdagabb embere, a médiabirodalmáról önként lemondó Rinat Ahmetov például nagy árat fizetett 2022-ben: a cikk szerint üzleti birodalmának gerince – a Metinvest bányászati vállalat – elveszítette két jelentős dél-ukrajnai szénbányáját, és a tulajdonában lévő erőműveket, bankokat, farmokat, egyéb bányászati és feldolgozóüzemeket is elfoglalták vagy lebombázták. Az ukrán Forbes szerint Ahmetov vagyona a tavaly januárban becsült 14 milliárd dollárról decemberre 4,3 milliárd dollárra csökkent – de persze még mindig ő Ukrajna leggazdagabb embere.

Szerepel a listán Viktor Medvedcsuk is, az ország egykori legbefolyásosabb oroszbarát oligarchája, akinek a Kremlhez fűződő intim viszonya visszafelé sült el: háború előtti megközelítőleg 620 millió dolláros vagyonának jelentős részét elveszítette. Oroszországgal való titkos együttműködés, illegális fekete-tengeri gázkitermelés és a szakadárok által ellenőrzött donbaszi területekről származó szénszállítás miatt eljárás indult ellene, házi őrizetéből a háború elején megszökött, de elfogták. Szeptemberben fogolycsere keretében elcserélték ukrán hadifoglyokra. Jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen, csak annyit tudni róla, hogy Horvátország lefoglalta 200 millió dolláros szuperjachtját, amelyet épp elárvereznek Ukrajna javára.

Viktor Medvedcsuk szuperjachtja, a Royal Romance
photo_camera Viktor Medvedcsuk szuperjachtja, a Royal Romance Fotó: Kremlin Trolls / Twitter

Az oligarchák uralmának felszámolására Zelenszkij tavalyelőtt új törvényt kezdeményezett, amelynek célja éppen az országot uraló üzletemberek politikai befolyásának csökkentése volt. Ráadásul elvileg a korrupció visszaszorítása és a jogállamiság megerősítése a feltétele annak, hogy Ukrajnába továbbra is érkezzenek segélyek, illetve, hogy az ország majd egyszer uniós tagállammá válhasson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.