Kirill pátriárka karácsonyi tűzszünetre szólított fel Ukrajnában

háború
2023 január 05., 11:28

Péntek déltől szombat éjfélig tartó tűzszünetre szólított fel az ukrajnai háborúban Kirill moszkvai pátriárka az ortodox karácsonyra hivatkozva. Az egyház honlapján megjelent közleménye szerint ez lehetővé tenné, hogy a hívők elmehessenek szenteste az éjféli misére, január 7-én pedig részt vehessenek a karácsonyi szertartásokon.

photo_camera Putyin és Kirill Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Kirill fontos támogatója Vlagyimir Putyinnak és az általa indított háborúnak, aminek metafizikai jelentőséget tulajdonított, a szeptemberi mozgósítás után pedig a mennyországgal kecsegtette a harcban eleső oroszokat.

Kirill pátriárkát júniusban mentette meg az uniós szankcióktól a magyar kormány, majd Kirill szeptemberben kitüntetést küldött Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek. (via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.