Az ukrán vezetés szerint képmutatás Putyin 1,5 napos fegyverszüneti ajánlata

háború
2023 január 05., 15:44

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy rendeljen el tűzszünetet január 6-án déltől január 7-én éjfélig. Az Interfax szerint a Kreml közölte, hogy Putyin az ortodox karácsony ünnepére utasította a tűzszünet bevezetését a felek között a katonai összecsapás teljes vonalán Ukrajnában.

Szergej Sojgu védelmi miniszter és Vlagyimir Putyin elnök Szentpéterváron 2021. július 25-én.
photo_camera Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin Szentpéterváron 2021. július 25-én. Fotó: Alekszej Nikolszkij/AFP

„Tekintettel arra, hogy nagy számban élnek ortodox hívők a harci területeken, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és biztosítsa számukra a lehetőséget, hogy részt vegyenek az istentiszteleten karácsony estéjén, valamint a Krisztus születésnapján” – szólnak Putyin utasításai a Meduza szerint.

Frissítés: Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója így reagált:

link Forrás

„Először is. Ukrajna nem támad idegen területet és nem öl civileket. Azt Oroszország teszi. Ukrajna csak a megszálló hadsereg tagjait pusztítja el a területén…

Másodszor. Oroszországnak el kell hagynia a megszállt területeket – csak akkor lesz »ideiglenes fegyverszünet«. Tartsátok meg magatoknak a képmutatást!”

Korábban Vlagyimir Putyin szövetségese, Kirill pátriárka arra hívta fel az ukrajnai háborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak fegyvernyugvást az ortodox karácsony alkalmából január 6-án déltől a január 7-i nap végéig. Az ukrán elnök tanácsadója szerint a javaslat „cinikus csapda”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.