Mihajlo Podoljak szerint „cinikus csapda” Kirill pátriárka tűzszüneti javaslata

háború
január 05., 13:35
comments 2

„Cinikus csapdának” nevezte Kirill orosz pátriárka tűzszüneti felhívását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

Kirill pátriárka arra hívta fel az ukrajnai háborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak fegyvernyugvást az ortodox karácsony alkalmából január 6-án déltől a január 7-i nap végéig.

„Az orosz ortodox egyház felhívása a karácsonyi fegyverszünetre cinikus csapda és a propaganda eleme” – véli Podoljak, aki szerint az orosz ortodox egyház „nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának”, és csak a háborús propaganda eszköze. Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

photo_camera Mihajlo Podoljak 2022. március 9-én Kijevben. Fotó: Emin Sansar/Anadolu Agency via AFP

Kirill fontos támogatója Putyinnak és az általa indított háborúnak, aminek metafizikai jelentőséget tulajdonított, a szeptemberi mozgósítás után pedig a mennyországgal kecsegtette a harcban eleső oroszokat. A pátriárkát júniusban mentette meg az EU-s szankcióktól a magyar kormány, majd Kirill szeptemberben kitüntetést küldött Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek.

Közben Jaroszlav Jarusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megint lőtték a megyeszékhely központját: eltaláltak egy lakóházat, egy 20 éves férfi a helyszínen meghalt.

Pavlo Kirilenko, a keleti Donyeck megye kormányzója egy tévéműsorban elmondta, hogy Bahmut városa – ahol az elmúlt időszakban a leghevesebb harcok folytak – kb. 60 százalékban megsemmisült. A szerdai orosz tüzérségi támadásokban két nő vesztette életét a városban. Az orosz csapatokat az ukrán erők a város határában tartóztatták fel, és nem engedik őket betörni a településre – mondta Kirilenko.

Az ukrán határőrszolgálat közölte, hogy szerdán – amikor az orosz erők rohamot kíséreltek meg az ukrán csapatok ellen Bahmutnál – a határőrök mesterlövészei 1,5 km-ről lőttek le három orosz katonát. A határőrök aknavetőkkel is lőtték az orosz katonákat.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint eddig Ukrajnában kb. 109 720 orosz katona halt meg, közülük 810 az elmúlt napban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.