Kifulladtak az oroszok Bahmutnál

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
január 04., 14:58
comments 49
photo_camera Ukrán tűzoltók oltanak Ivanyivszkéban, a bahmuti fronton, az orosz bombázás után 2023. január 2-án Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

Kifulladóban van az oroszok nagy offenzívája Bahmutnál. Az orosz hadvezetés külső szemlélő számára nehezen érthető okokból 2022 augusztusa óta ezen a stratégiai szempontból nem túl jelentős frontszakaszon erőlteti a támadást, amit akkor még úgy-ahogy indokolni lehetett azzal, hogy ebből az irányból támadva harapófogóba zárhatnák a Doneck megye északi részét védő ukrán erőket. Csakhogy időközben, az augusztusi támadáshoz képest nem is sokkal később a harapófogó másik szára fölött elvesztették az ellenőrzést: az ukrán hadsereg sikeres szeptemberi ellentámadásával felszámolta a Bahmuttal szemben valóban stratégiai jelentőségú izjumi zsebet, ahol az oroszok mélyen behatoltak a frontvonal mögé, és ahonnan Szlovjanszkot és Kramatorszkot is fenyegették. A harkivi ukrán offenzíva sikere óta az orosz hadseregnek nem volt esélye a 2014 óta folyamatosan erősített két ukrán város elfoglalására, és bahmuti offenzívájuk sem hozott látványos áttörést. Még maga Jevgenyij Prigozsin, a Bahmutot ostromló Wagner zsoldoshadsereg főnöke is arra panaszkodott minapi interjújában, hogy gyakran napokig harcolnak egyetlen ház elfoglalásáért. December utolsó hetében még mindig csak a város határában álltak erőik, amelyek mostanra minden jel szerint teljesen kimerültek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.