Sorra halnak a híres kínaiak, nekrológjukból hiányzik a halál oka

koronavírus
január 5., 14:46
comments 11

A napokban több kínai híresség is életét vesztette, ezért egyre többen gyanakodnak, hogy az ország hivatalos koronavírus-halálozási adatai távol állhatnak a valóságtól. A nekrológokban ugyan sehol sem említik, hogy koronavírusban haltak volna meg a hírességek, azonban a haláluk pontos okáról sehol sem lehet információt találni.

A kínai média először a Kínai Tudományos Akadémia 16 tudósáról írt, akik mind december 21. és 26. között vesztették életüket. Utána Csu Lanlan halálhíre rázta meg a kínaiakat. A pekingi operaház híres szopránénekese ugyanis csupán 40 éves volt. Január elsején aztán bejelentették Kung Jintang színész, egy nappal később pedig Hu Fuming újságíró halálát, de Ni Csen forgatókönyvíró halálhíre is országos figyelmet kapott.

A kínai kormány december elején szakított korábbi zérócovid politikájával, miután az országban ritkaságnak számító tömegtüntetéseken követelték a szigorú szabályok feloldását az emberek. A lazítás után rohamosan megemelkedtek az esetszámok, az újságok túlzsúfolt kórházakról és krematóriumokról írtak.

A kínai hatóságok ezután leállították az adatok közlését, és mindösszesen 22 halottat jelentettek december óta. Ezeket a számokat azonban erős szkepticizmussal fogadta a WHO és a nemzetközi közvélemény is, ezért egyre több ország vezetett be korlátozásokat a Kínából érkező utasokra.

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt