Az Oroszország után Lettországban is betiltott Dozsgy tévé fellebbez a médiahatóság döntése ellen

Média
2023 január 06., 20:05

A lett médiahatóság két döntésével szemben próbál fellebbezni az orosz ellenzéki Dozsgy tévé. Erről Tyihon Dzjadko főszerkesztő beszélt a LETA hírügynökségnek. A hazájukból elmenekült és Rigában – a jelek szerint csupán ideiglenes – otthonra lelt csatorna egyrészt az ellen tiltakozik, hogy megvonták tőle a kábeltévés műsorszolgáltatás jogát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a médiahatóság azzal vádolta meg a tévét, hogy az Ukrajna elleni orosz inváziót támogató magatartást folytat. Hiába háborodott fel ez ellen az orosz ellenzéki nyilvánosság egésze, a lettek kitartottak álláspontjuk mellett.

photo_camera Tyihon Dzjadko, az orosz ellenzéki Dozsgy tévé főszerkesztője

A Dozsgy időközben befizetett egy 10 ezer eurós büntetést, amelyet azért szabtak ki rá, mert egy műsorban „a mi hadseregünk”-nek nevezték az orosz hadsereget, és mert a Krímet Oroszország részeként ábrázoló térképet mutattak meg a közönségnek, azt a 4 ezret viszont nem szeretnék, amelynek az az indoka, hogy műsoraikat lett fordítás nélkül sugározták, noha ezt előírja a balti államban érvényes médiatörvény.

Decemberben felvetődött, hogy a hazájukból elmenekült szerkesztők munkavállalói vízumát is megvonhatják, amennyiben a csatorna nem szolgáltathat tovább, ám erről a médiahatóság hatáskör hiányában nem döntött.

A Dozsgy továbbra is elérhető a YouTube-on, létfontosságú bevételei egy részétől azonban elesett. (Meduza.io)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.