Novák Katalin békét remél az állítólagos tűzszünettől, miközben az oroszok ugyanúgy lövik az ukránokat

háború
január 06., 14:27
comments 29

„Legyen az ortodox karácsonyra bejelentett fegyverszünet az első lépés a béke felé!” - posztolta angolul Novák Katalin köztársasági elnök péntek délelőtt, miközben a kelet-ukrajnai Kramatorszkra ugyanúgy záporoztak az orosz rakéták, mint korábban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy rendeljen el tűzszünetet január 6-án déltől január 7-én éjfélig.

Az ukránok eleve képmutatásnak tartották, hogy a megszálló fél kér tűzszünetet, inkább azt ajánlották, hogy egyszerűen vonuljanak ki Ukrajnából. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint csak az ukrán előrenyomulást akarják ezzel megakasztani.

photo_camera Novák Katalin tavalyi beiktatásán Fotó: Németh Dániel/444

Novák tweetjére válaszul sokan felhívták a figyelmet arra, hogy Oroszország továbbra is támadja Ukrajnát, Novákot pedig oroszpártinak titulálták.

„Hát persze” - írta Anna Ackermann, egy kijevi zöld civil szervezet alapítója is. „Milyen tűzszünet? Légiriadó van egész Ukrajnában. Mind tudtuk, hogy az oroszok hazudnak, ahogy mindig”.

Ezen a térképen látható, hogy az elmúlt órákban szerte az országban, még a legnyugatibb megyékben is megszólaltak a szirénák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.