Háborognak a kínai vásárlók, amiért most sokkal olcsóbb a Tesla, mint amikor ők vették

külföld
2023 január 07., 14:36

Több száz Tesla-tulajdonos tüntetett hétvégén az autógyár több kínai bemutatótermében kártalanítást követelve, amiért a Tesla autók ára olyan mértékben csökkent az utóbbi időben, hogy a korábbi vásárlók most úgy érzik, hogy ők anno túlfizettek az elektromos autókért.

A korábbi vásárlóknál az vágta ki a biztosítékot, hogy a cég az elmúlt három hónapban már másodjára csökkenti az autók árát, hogy ezzel ösztönözze a vásárlást és a gyártást a sanghaji üzemben. A pénteken bejelentett újabb árcsökkenés értelmében szeptemberhez képest most 13-24 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni az elektromos autóhoz. Az újabb árcsökkenés után szombaton az autó sanghaji üzletében legalább 200-an gyűltek össze, de több városban is hasonló helyzet alakult ki.

Elemzők szerint az árcsökkenés valószínűleg tényleg növelni fogja a vásárlási kedvet, és más autógyártókat is arra kényszeríthet, hogy csökkentsék autóik árát. Azonban míg a többi autógyártónál bejáratott eljárás, hogy akciókat hirdetnek, hogy így kezeljék a készleteket és biztosítsák a gyárak működését, addig a Tesla imázsának a része volt, hogy márkakereskedés nélkül működik és átlátható árképzéssel operál.

Az egyik tulajdonos például azt kifogásolta, hogy bár lehet, hogy az árcsökkentés egy bevett üzleti gyakorlat, szerinte a cég akkor sem járt el felelősségteljesen. Sok tulajdonos ugyanis épp nem sokkal az árcsökkentés bejelentése előtt vette meg az elektromos autót.

A Tesla China szóvivője a Reuterssel azt közölte, hogy a Tesla nem tervez kártalanítást azoknak a vásárlóknak, akik a legutóbbi árcsökkentés előtt vették át az autót. A tüntetéseket pedig nem kommentálta.