Böszörményi Nagy Gergely a MOME-soknak írt levelet, szerinte csak félreértés lehet, hogy kizárják őket az Erasmusból

oktatás
2023 január 10., 05:16
comments 45

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) alapítványi elnöke levélben igyekszik nyugtatni a hallgatókat azután, hogy kiderült: az Európai Bizottság felfüggeszti az Erasmust az alapítványokba kiszervezett magyar egyetemeken.

Hallgatói kérdésre adott válaszában azt írja, „erősen bízunk benne, hogy csupán félreértésről van szó”, hiszen a MOME a modellváltás óta meghússzorozta sikeres EU-s pályázatainak, együttműködéseinek értékét. A hallgatók türelmét kéri, azzal, hogy „élő kapcsolatban vagyunk az Innovációs és Kulturális Minisztériummal, reméljük, hogy néhány napon belül többet tudunk, ekkor azonnal tájékoztatni fogjuk az Egyetem polgárait”.

Böszörményi Nagy Gergely 2022-ben Tusványoson.
photo_camera Böszörményi Nagy Gergely 2022-ben Tusványoson. Fotó: Németh Dániel/444

Hétfőn írta meg a Népszava, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Magyarországon eddig 21 egyetem került alapítványi kezelésbe, többek közt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a MOME, az SZFE, de a legtöbb nagy vidéki egyetem is. A jelenleg futó Erasmus+ programokat nem érinti az Európai Bizottság döntése.

Hogy pontosan miről is szól az egyetemek kiszervezése alapítványi formába, arról itt írtunk korábban részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.