Az Európai Bizottság felfüggeszti az Erasmust az alapítványokba kiszervezett magyar egyetemeken

oktatás
2023 január 09., 06:27
comments 50

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn - tudta meg a Népszava.

Corvinus Egyetem
photo_camera Corvinus Egyetem Fotó: GARDEL BERTRAND / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A döntés a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik, az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén értesítették erről a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat. A csereprogram hazai megvalósítását koordináló Tempus Közalapítvány a lap kérdésére azt közölte, hogy a jogállamisági határozatnak nem címzettje az Erasmus plusz program, tehát homlokegyenest mást mondanak, mint a Bizottság.

Hazánkban eddig 21 egyetem került alapítványi kezelésbe, többek közt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a MOME, az SZFE, de a legtöbb nagy vidéki egyetem is, és mint a Népszava írja, eddig ezek jelentős EU-s támogatásokat kaptak. Az Európai Bizottság adatai alapján 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás és a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott.

A decemberben befagyasztott 2600 milliárd forintba esik ugyanis a felzárkóztatási támogatások egy része, ráadásul akkor a pénzügyminiszterek utasítást adtak arra is, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel. Az EU aggályosnak tartja egyrészt, hogy a kiszervezett intézmények működési modellje nem biztosítja a közösségi források átlátható kezelését, másrészt azt is, hogy magas rangú politikai tisztségviselők kerülnek az alapítványok vezetőségébe. Ha ezeket korrigálja a kormány, akkor kaphatják meg újra ezeket a támogatásokat a kiszervezett egyetemek.

(Kapcsolódó: Csurgó Dénes több cikkben foglalkozott azzal, hogyan zajlott le a modellváltás a Corvinuson.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.