A Szegedi Tudományegyetem saját forrásból fizetné a hallgatók Erasmusát

oktatás
2023 január 12., 06:13
comments 10

Ha az Erasmus+ források hozzáférhetetlenné válnak, akkor az egyetem saját forrásból biztosítja majd azt, hogy legalább a jelenlegi szinten fennmaradjon a hallgatói mobilitás, mondta Szabó Gábor (SZTE), a Szegedi Tudományegyetemet működtető kuratórium elnöke a Szeged.hu-nak.

Az SZTE nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság azon döntéséről, mely szerint felfüggesztik az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatait, ilyen horderejű ügyekben pedig nem sajtóhírek alapján tájékozódnak, mondta Szabó.

Ha megvonják az SZTE diákjaitól a lehetőséget, hogy pályázhassanak Erasmus+ oktatási csereprogramra, és ezzel elesnek attól, hogy külföldi egyetemeken tanulhassanak, akkor a SZTE saját forrásból biztosítani fogja az ehhez szükséges összeget a hallgatóinak, mondta Szabó a lapnak, hozzátéve, hogy az egyetem kurátorai között egyetértés van ebben.

Egyébként az SZTE kuratóriumi tagjai között van Lantos Csaba energetikai miniszter és Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő.

„Az alapítványosított egyetemek részvételének felfüggesztése a Horizon Europe és az Erasmus+ programokban nagyon súlyosan érinti az érintett intézmények diákjait, oktatóit, kutatóit és egyéb alkalmazottait. Ezért a csapásért azonban nem az Európai Unió, hanem kizárólag a magyar kormány a felelős” - írta szerdán az Oktatási Hálózat, a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése.

A kormány megpróbálta átverni az EU-t, de a magyar egyetemek jártak pórul, írtuk kirobbanásakor az Erasmus-botrányról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.