Oktatói Hálózat: A kormány a felelős 21 magyar egyetem európai pályázati lehetőségeinek felfüggesztéséért

oktatás
2023 január 11., 20:36
comments 6

„Az alapítványosított egyetemek részvételének felfüggesztése a Horizon Europe és az Erasmus+ programokban nagyon súlyosan érinti az érintett intézmények diákjait, oktatóit, kutatóit és egyéb alkalmazottait. Ezért a csapásért azonban nem az Európai Unió, hanem kizárólag a magyar kormány a felelős”

- közölte szerdán az Oktatói Hálózat (OHA), a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése. Mint írták, az Unió egyszerűen „érvényt szerzett annak a helyes elvnek, hogy nem átlátható működésű szervezetek kezébe közpénzt adni nem szabad.”

A szegedi egyetem egyik épületének homlokzata
photo_camera A szegedi egyetem egyik épületének homlokzata Fotó: Wikipedia/Somorjai Ferenc

Az OHA az alapítványosítás Magyarországon megvalósult módját kezdettől fogva ellenzi. Úgy vélik azonban, hogy a kialakult helyzetben is volna arra lehetőség, hogy az érintettek ne essenek el a két európai program által nyújtott támogatásoktól. Ehhez a kormánynak az átláthatóság és integritás biztosítása érdekében a következőképpen kellene megváltoztatnia a kuratóriumok jogállásáról szóló törvényt:

  1. A kuratóriumi tagok mandátumának idejét korlátozni kell, és biztosítani kell elszámoltathatóságukat és leválthatóságukat.
  2. Az új kuratóriumi tagok kiválasztásának és megbízásának eljárását nyilvánossá kell tenni, pontosan meghatározott etikai és törvényi feltételrendszer mellett, és biztosítani kell az egyetemek beleszólási lehetőségét.
  3. Az aktív politikusoknak és az államapparátusban dolgozóknak azonnal távozniuk kell a kuratóriumokból.

Eközben a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöke, Szabó Gábor azt nyilatkozta, hogy az SZTE még nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság döntéséről. Ettől függetlenül a kuratórium már egyeztetett egy vészmegoldásról: EU-s támogatás híján az egyetem saját forrásból biztosítaná a hallgatóinak az ahhoz szükséges összeget, hogy külföldi egyetemen tanulhassanak.

Magyari Péter friss cikke a témában: A kormány megpróbálta átverni az EU-t, de a magyar egyetemek jártak pórul

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.