A kormány megpróbálta átverni az EU-t, de a magyar egyetemek jártak pórul

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
január 10., 17:32
comments 81

Egy Népszavában megjelent cikkből tudták meg hétfőn a magyarországi egyetemek, hogy szinte mindegyiküket elvágták az EU-s pénzektől, így a kutatásokat és a külföldi ösztöndíjakat finanszírozó programoktól, azaz a Horizonttól és az Erasmustól is. Ez majdnem az összes magyarországi egyetemet érinti, a nagyobbak közül csak a budapesti ELTE és BME kivétel, amelyek egyelőre megúszták az elmúlt évek privatizációs hullámát.

2019 és 2021 között a magyar állami egyetemek közül szinte mindegyiket vagyonkezelő közalapítványoknak ajándékozta az állam. Az egyetemek irányítását frissen létrehozott kuratóriumokra bízták, amelyeket teleraktak fideszes politikusokkal, többek között miniszterekkel és államtitkárokkal, és törvényben kötelezték az államot, hogy ezeket az alapítványokat folyamatosan pénzelje.

A pénz elköltését azonban a kuratóriumok intézik, amelyek összetételébe az állam már nem szólhat bele. A rendszer egyik értelme, hogy a Fidesz ideológiai irányítása örökre érvényesüljön a felsőoktatásban, illetve a tudományos életben hangsúlyosabbá váljon a politikai alapú klientúra mint a karrierépítés alapja. Továbbá a kuratóriumokba ültetett fideszesek jelentős havi apanázst és hatalmat kaptak Orbán Viktortól, aki így ki tudta elégíteni a környezetében támadó ambíciókat. Az új rendszer értelme a hivatalos magyarázat szerint az, hogy versenyképesebbé tegye az alapítványi rendszer a felsőoktatást, ugyanakkor a Fidesz szinte minden egyéb területet inkább központosított az elmúlt 12 évben, azzal az érvvel, hogy csak a nagy, összefogott rendszerek hatékonyak.

Az úgynevezett modellváltó egyetemeket többek között azzal vették rá az átállásra – erről a helyi szenátusnak is szavaznia kellett –, hogy lényegében megzsarolták őket: csak akkor látnak pénzt, ha alapítványi formában működnek tovább. Akkor viszont sok pénz érkezik majd, elsősorban az EU helyreállítási alapjából – ígérte a kormányzat.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt