Gyurcsány Ferenc személy szerint nem fogja felkoncolni Orbán Viktort, de hogy a nép mit tesz majd, az más kérdés

irodalom
2023 január 16., 08:55
comments 141

Ismét szintet lépett az egykori miniszterelnök költészete, Gyurcsány Ferenc tömör, de a szokásosnál elvontabb, rétegzettebb, áthallásosabb, nehezebben megfejthető, egyszersmind erőteljesebb írásművel jelentkezett közösségi oldalán.

A Demokratikus Koalíció elnökét vélhetően az „ellenzék” elsöprő jászberényi sikere ihlette meg, biztosat erről azért nem állíthatunk, mert pártjának szerepe a történtekben – miként arról helyszíni riportunkban is beszámoltunk – finoman szólva is ellentmondásosnak titulálható.

Az alkotásban egyetlen szóval sincs megemlítve a rezsim és annak névadója a maga konkrétságában, de nincs szükség különösebb előtanulmányokra vagy asszociációs készségre ahhoz, hogy tudjuk, mire és kire is gondolhatott a költő.

„Ragacsa köti a semmit”, olvassuk az első sorban, a hangsúly itt a semmire kerül, ami úgy tesz, mintha valami lenne, mintha több lenne a semminél, noha nem, ráadásul ehhez képest is „múlik, hervad, roskad”.

És ez csak a kezdet, hiszen „szégyen kusza elegye fogja bemocskolni őket”, ez jön a bukás után, ami – nincs így kimondva, de tudjuk – nyilván elkerülhetetlen. Akkor pedig „lehajtják majd fejüket, magyarázkodnak”, hogy nem is úgy gondolták, de az alkotót nem lehet átverni sem most, sem később, „de úgy”, szögezi le határozottan.

Ezen a ponton jön is a kulmináció, „rosszabb, hogy tették is”, pakol rá a művész egy utolsó előtti lapáttal, hogy végül egyszerre oldja fel és fokozza az elviselhetetlenség határáig a lírai feszültséget ekképpen: „Csak bennem lesz irgalom” – kiáltja suttogva, vagy inkább suttogja kiáltva. Minden olvasó értheti: őbenne lesz, mármint irgalom, bölcsessége, érzékenysége, élettapasztalata ilyen emberré tette, ám ez nem garancia arra, hogy a lázadó tömegben, a nép fiaiban is lesz. Vagyis: Gyurcsány Ferenc, a költő, a gondolkodó, a politikus, az államférfi személy szerint nem fogja felkoncolni Orbán Viktort, de hogy a nép, az istenadta nép, az agyonsanyargatott nép mit tesz, nos, az már más kérdés.

Az alkotó immár csak második legszebb versét itt, karácsonyi gondolatait itt elemeztük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.