A brit kormány vétót emel a nemi önazonosság jogi megváltoztatását könnyítő törvény ellen

külföld
2023 január 17., 18:27
comments 13

Vétót emel a brit kormány a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítését célzó skóciai törvény ellen.

Vissza is lehet csinálni

A törvényt karácsony előtt fogadta el nagy többséggel a skót parlament. A nemi önazonosság jogi megváltoztatása hivatalosan már 2005 óta lehetséges Skóciában, de a jelenlegi szabályozás értelmében a kérelmezőknek több előírást is teljesíteniük kell. Például orvosi jelentést kell beadniuk a hatóságokhoz arról, hogy alávetették-e magukat bármilyen sebészeti vagy másféle kezelésnek külső nemi jellemzőik megváltoztatására, és esküt is kell tenniük arra, hogy életük hátralévő éveiben megtartják választott és jogilag megváltoztatott nemüket.

Az edinburghi parlamentben 86-39 arányban december 22-én elfogadott új törvény ezeket a megkötéseket Skócia területén eltörli, emellett 18 évről 16 évre szállítja le azt az alsó életkori határt, ami fölött a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható. Jelentős módosítás az is, hogy a jövőben a kérelmezők hasonló jogi procedúra után visszatérhetnek korábbi nemükhöz.

Ez a kormány első vétója

De Alister Jack, a brit kormány skóciai ügyekért felelős minisztere bejelentette, hogy nem terjeszti Károly király elé formális jóváhagyásra a skóciai törvénymódosítást.

Alister Jack érkezik a Downing Streetre 2022. november 29-én.
photo_camera Alister Jack érkezik a Downing Streetre 2022. november 29-én. Fotó: Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via AFP

Skócia 1999-ben igen széles önálló törvényalkotási jogköröket kapott, akkor alakult meg jelenlegi formájában a skót parlament is, de a brit kormány fenntartott egy vétólehetőséget olyan esetekre, amikor a Skóciában hozott törvényeket összeegyeztethetetlennek tartja az Egyesült Királyság más országaiban honos jogszabályokkal.

A brit kormány most élt először ezzel a törvényi vétólehetőséggel az 1999-es alkotmányos reform óta.

Alister Jack azzal az érvvel jelentette be a vétót a törvény ellen, hogy az nincs összhangban az Egyesült Királyság többi országában érvényes törvényekkel, így alkalmazása „komoly bonyodalmakhoz” vezetne.

Skócia szerint ez frontális támadás

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök közölte, hogy a skót kormány bíróság elé viszi a londoni vétó ügyét, mivel a törvény hatályba lépésének megakadályozása „a skót parlamentarizmus intézménye elleni frontális támadás”.

A törvénymódosítás előkészítési időszaka sem volt mentes a vitáktól. Komoly feltűnést és tiltakozásokat keltett, amikor J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam Skóciában élő szerzője nyilvánosan kifogást emelt a törvénymódosítás ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.