Irán sem ismeri el az orosz területfoglalásokat

háború
január 19., 20:32
comments 7

Bár nagyrészt Irán szállítja Oroszországnak azokat a drónokat, amivel Ukrajnát támadják, Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter arról beszélt egy török tévének, hogy nem ismerik el az orosz területfoglalásokat.

Elismerjük az országok szuverenitását és területi integritását a nemzetközi jog keretein belül, és ezért a Teherán és Moszkva közötti kiváló kapcsolatok ellenére nem ismertük el a Krím Ukrajnától való elszakadását. Nem ismertük el Luhanszk és Donyeck Ukrajnától való elszakadását” - mondta Hoszein Amir Abdollahian.

Oroszország 2014-ben szállta meg a Krímet. Az orosz hatóságok 2022-ben Ukrajna lerohanása után bejelentették Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiók annektálását. Ukrajna az orosz ellenőrzés alatt álló területeket ideiglenesen megszálltnak tekinti. Szerdán Aleksandar Vučić is elítélte az orosz területszerzéseket.

A külügyminiszter korábban azt állította, hogy még a háború kitörése előtt adták el a drónokat az oroszoknak. Igaz, azóta bejelentették, hogy dróngyárat építenének Oroszországban. Hoszein Amirabdollahián most azt mondta: „Amikor azt mondjuk, hogy az ukrajnai háború nem megoldás, akkor az álláspontunkban hiszünk, mint alapvető politikai elvben, amelyre támaszkodunk.” (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt