Az ukrán védelmi miniszterhelyettes után a főügyész és az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese is lemondott

háború
január 24., 09:37
comments 21

Sorra jelentik be távozásukat a magas rangú ukrán tisztségviselők: miután a mai napon korrupciós botrány miatt lemondott a védelmi miniszterhelyettes, leváltották az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjét, Kirilo Timosenkót és az ország főügyész-helyettesét, Olekszij Szimonenkót is.

photo_camera Kirilo Timosenko Fotó: EVGEN KOTENKO/NurPhoto via AFP

A lemondások oka, hogy hétvégén egy korrupcióellenes lap leleplezte, hogy az ukrán honvédelmi minisztérium a reálishoz képest kétszeres-háromszoros áron szerezhetett be élelmiszereket a katonáknak. A Mi pénzünk újságírója publikált néhány, az ukrán hadseregtől megszerzett hitelesnek tűnő szerződést, amelyek szerint a fegyveres erők élelmezésére tavaly decemberben 13,16 milliárd hrivnyás (130 milliárd forint) megállapodást kötött a védelmi minisztérium, a szerződésben pedig rögzítették a Poltava, Szumi, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi megyékben állomásozó egységek katonáihoz eljuttatandó alapvető élelmiszerek árát is.

A rögzített árakat az újságíró összevetette az adott régiók élelmiszeráraival, így jött ki mindennek minimum a duplája.Marjana Bezuhla, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a cikk megjelenése után egy nappal, vasárnap jelentette be, hogy vizsgálatot kezdeményeznek a honvédelmi minisztériumnál. A védelmi minisztérium honlapján kedden jelent meg a közlemény, amelyben megerősítik a miniszterhelyettes lemondását.

(MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt