A Vodafone új tulajdonosáig érnek az utóbbi évek egyik legfurcsább bűnügyének szálai

podcast
2023 január 26., 05:14
comments 6

2022 legnagyobb és legmeglepőbb állami üzlete volt, amikor a kormány bejelentette, hogy az állami megbízásokkal feldagasztott, Mészáros Lőrinc cégbirodalmából kinőtt 4iG-vel együtt a magyar állam megvásárolja a Vodafone magyarországi vállalatát. Idén év elején le is zárult az üzlet, összesen 660 milliárd forint mozdult meg.

A 4iG viszont nemcsak a Vodafone-felvásárlás kapcsán került a sajtóba az elmúlt hónapokban, hanem azért is, mert a cég érintett az elmúlt évek egyik legfurcsább, potenciálisan legnagyobb és biztosan a leginkább alulkezelt korrupciós botrányában. Erről a botrányról, a „számlagyárügyről” beszélgetünk a Newsroom új adásában Ács Dániellel, a 444.hu újságírójával.


Dániel a 444 más újságíróival együtt lassan egy éve követi a számlagyárügyet, egész cikksorozatot írt arról, mi minden derült ki a több ezer oldalas nyomozati anyagból. Az ügy egy áfacsalásra, uniós források leszívására és korrupcióra épülő cégháló üzemeltetőiről szól, akik között van kokainista testépítő Csepelről, jobb ítéletekért pénzt és szexet követelő volt ügyész, gój motoros biztonsági főnök és rendőrtiszti iskolát végzett informatikai igazgató is. A hálózat a BKV takarító- és informatikai cégeitől a 4iG-n és az Antenna Hungárián át az önkormányzati parkolási bizniszig sok helyre elért, de felbukkan a történetben Pintér Sándor köre és Demszky Gábor egykori főtanácsadója is.

photo_camera Ács Dániel Fotó: Németh Dániel

Az adásból kiderül, hogy milyen szolgáltatásokra van szüksége annak, aki Magyarországon adót akar csalni vagy politikusokat lefizetni, hogy mivel hívta föl a hálózat vezetőjét a 4iG egyik menedzsere, és miért van az, hogy a több milliárd forintról szóló, minden politikai oldalt érintő ügyről a választások óta mindenki hallgat.

 • 2.45: Hogy indult a számlagyárügy?
 • 5.00: Miért indított eredetileg kommandós akcióval végződő nyomozást a NAV?
 • 7.00: Mit lehet tudni a „Nagymesterről”, a „szexügyészről” és „Madárról”, a számlagyár vezetőiről?
 • 15.50: Mit csinál valójában egy számlagyár, és miért van sokkal többről szó, mint klasszikus áfacsalásról?
 • 20.00: Hogy működik ez a „korrupciós szolgáltatás” a gyakorlatban, a BKV informatikai vagy takarítási közbeszerzéseiben?
 • 28.00: Mit jelent és milyen felelősséget feltételez az, hogy a 4iG, az Antenna Hungária és a hasonló cégek a számlagyár haszonhúzóiként szerepelnek a nyomozati anyagban?
 • 32.12: Milyen viszonya volt a Nagymesternek a 4iG-vel és a vezetőivel, és mire figyelmeztették őt a 4iG központjából a NAV nyomozásával kapcsolatban?
 • 36.00: Meddig értek el politikai körökben a számlagyárügy szálai? Ki az, akiről még Fuzik Zsolt is bevallotta, hogy lefizette őket, és mi következik ebből?
 • 44.00: Hogy került a képbe Mesterházy Ernő, a Demszky-féle városháza fantomja?
 • 50.50: Milyen hatása, következménye lehet és lehetne ennek az ügynek? És miért nem jártak úgy utána, mint a Schadl–Völner-féle korrupciónak?
 • 56:00: Miért kapcsolnak le egyre több számlagyárat az elmúlt időben?
 • 1.00.00: Milyen felfejthető szálak vannak még az ügyben?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.