Szijjártónak elege van a háborús retorikából

háború
2023 január 26., 15:27

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban – ahonnan felhívta Alexander Novakot, az orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettest – az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére érkezve arról beszélt, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség, és a nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Szijjártó azt mondta: „Sajnos ez kivételes alkalom, hiszen a nemzetközi politikai életben, dacára annak, hogy békére lenne szüksége a világnak, nagyon kevésszer esik szó a békéről, sőt megbélyegzik, kritizálják azokat, akik erről beszélnek.”

Szerinte a nemzetközi közösségnek hatalmas a felelőssége, különösképpen a nagy és erős országoknak, hogy a politikai diskurzus végre ne a háborúról, hanem a békéről szóljon – írta meg az MTI.

Nem valószínű, hogy Szijjártó ezt a közvetlen főnökének, Orbán Viktornak szánt burkolt kritikaként mondta volna – pedig már évekkel ezelőtt tudományosan bizonyították, hogy az évtizedek óta szabadságharcot vívó miniszterelnök beszédeiben 2014 óta a háborús retorika a meghatározó, és még az orosz-ukrán háború kitörése után is folyamatosan harcba szólított a baloldal ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.