Az LMP népszavazás helyett sajtótájékoztatót tart

belföld
2023 január 29., 18:51
comments 5

Hétfőn sajtótájékoztatót tart az LMP a Képviselői Irodaház előtt. Ettől valószínűleg keveseknek megy fel a pulzusa, ezért a feszültséget fokozandó a sajtótájékoztató címét csak a cikk végén áruljuk el, előbb felvázoljuk az idáig vezető utat.

Augusztusban bejelentette a kormány, hogy Debrecenben óriási akkumulátorgyárat épít a kínai CATL, amihez, mint kiderült, 88 milliárd forint állami támogatást kap (ez azóta 111 milliárdra nőtt). Az LMP még augusztusban közölte, hogy a terv miatt helyi népszavazást kezdeményeznek. Októberben két kérdést nyújtottak be:

Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti vízigénye meghaladja a 450 köbmétert?Egyetért-e ön azzal, hogy tilos legyen Debrecen közigazgatási területén olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek éves vízigénye meghaladja Debrecen éves lakossági vízfogyasztásának másfélszeresét?A helyi választási bizottság október közepén mindkét kérdést hitelesítette, ám az LMP november 8-án bejelentette, hogy inkább országos népszavazást tartanak, abban bízva, hogy ha helyben átment, akkor az OVB is hitelesíti a kérdésüket. Az nem derült ki, hogy a kettő miért ne mehetne egyszerre. Nem vették fel az íveket, a pártból szivárgó hírek szerint azért, mert attól féltek, visszafelé sül el a dolog, nem tudnák összeszedni népszavazás kiírásához szükséges bő 30 ezer aláírást.

December-januárban több közmeghallgatást tartottak Debrecenben, ahol kiderült, hogy az augusztus óta zajló zöld civil morgolódás hatott, a helyiek egyáltalán nem lelkesednek a környezetpusztító, víz- és energiazabáló létesítményért.

Január 23-án az LMP benyújtotta az országos népszavazási kérdését, ami nem is a vízhasználatról szól, így kevésbé egyértelmű, hogy átmegy-e az Országos Választási Bizottságon, ahogy az se világos, hogy honnan szednének elég aktivistát egy országos aláírásgyűjtés lebonyolításához:

Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártására szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?Két napra rá a Momentum helyi képviselője, benyújtotta a helyi választási bizottságnak az LMP egyik októberi kérdését, kicsit átfogalmazva:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?További két nappal később a Mi Hazánk is benyújtott a témában egy kérdést:

    „Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesülhessen vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása meghaladja az évi 100 ezer tonna vagy az ivóvízigénye eléri a napi 10 ezer köbméter értéket?”

A Momentum pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy azt tervezik, a parlament helyett az ilyen helyi akciókra fognak koncentrálni, és ha hitelesítik a kérdésüket, komolyan ráfekszenek a terepmunkára Debrecenben. Mire az LMP hétfőre sajtótájékoztatót hirdetett. A címe:

Az LMP kész vitába szállni a kormánypártiakkal az akkumulátorgyárak ügyében is.
Címlapkép: Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.