A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke visszautasította Zelenszkij meghívását Bahmutba

sport
2023 február 04., 11:08
comments 11

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke visszautasította Volodimir Zelenszkij meghívását, hogy látogasson el a frontra - írja az Inside the Games. Zelenszkij videóban hívta meg Bachot, hogy nézze meg Bahmutban, mit jelent a semlegesség, és azt mondta, hogy bármilyen zászló alatt is vonulnának fel az orosz sportolók, az az ukránok vérével szennyezett. A NOB válaszul azt közölte, Bach telefonon beszélt Zelenszkijjel, de nincs tervben, hogy ismét Ukrajnába utazzon.

Thomas Bach és Volodimir Zelenszkij 2022 nyarán
photo_camera Thomas Bach és Volodimir Zelenszkij 2022 nyarán Fotó: HANDOUT/AFP

Ukrajna és a NOB azon vitázik, hogy részt vehetnek-e a 2024-es párizsi olimpián orosz és belorusz sportolók. A NOB ugyanis azt fontolgatja, hogy az orosz és belorusz versenyzőket semleges zászló alatt engednék indulni a játékokon, Ukrajna viszont ellenzi ezt, és közölte, hogy sportolói bojkottálni fogják az olimpiát, ha ez megtörténik. A NOB válaszul figyelmeztette Ukrajnát, hogy a bojkottal megszegnék az olimpiai chartát.

Kamil Bortniczuk lengyel sportminiszter a napokban azt nyilatkozta, hogy Lengyelországgal és az Egyesült Királysággal az élen mintegy 40 ország ellenzi orosz és belorusz sportolók részvételét a jövő évi olimpián, és akár ultimátumot is készek adni a NOB-nak. A kanadai és amerikai olimpiai bizottságok ugyanakkor egyelőre nyitottnak mutatkoztak egy semleges megoldásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.