Az összefogást megbánták, és nyíltan kezdenek beleállni a DK-val szembeni konfliktusba az ellenzéki pártok

POLITIKA
2023 február 05., 15:17
comments 39

Mintha mostanra kezdené csak megemészteni a 2022-es választási kudarcot az összefogásban induló ellenzék. Egy átlagos-unalmas januári hétvégén váratlanul elkezdtek üzengetni egymásnak, felemlegetve a tavalyi bukást, de a főszereplő az árnyékban ellenzéki politikusokat elszipkázó DK lett.

Mindeki megbánta a közös indulást

Nem az ellenzéki oldal legerősebb csapata, de a hétvégét az LMP rúgta be. Ungár Péter társelnök a párt szombati kongresszusán üzente meg, hogy

„az ellenzéki összefogás halott”.

Mint mondta, 2022-ben először vettek részt egy olyan politikai ajánlatban, amelynek egyetlen mondása volt a magyaroknak, hogy közösen el tudtak indulni. „Látjuk, hogy ez a tisztességes vereséghez sem volt elég” - közölte Ungár.

Azt mindenesetre már most leszögezte, hogy ők nem fognak miniszterelnök-jelöltet állítani.

Az MSZP a teljesen értelmetlen "Fordulat Magyarországnak!" szlogent adta az évadnyitó rendezvényének, ahol a társelnök Kunhalmi Ágnes - szemben Ungárral - nem temette az ellenzéki összefogást. Viszont egy olyan friss példát hozott fel az összefogás sikereként - a jászberényi időközi választást -, amelyből kimaradt a DK, mégis „ripityára verték a Fideszt”.

Az MSZP társelnöke kiállt az előválasztás mellett - amit a DK nem szeretne - és nem annyira burkoltan közölte az ellenzéki pártok politikusait elszipkázó DK-val, hogy szálljon le a szocialisták polgármestereiről. „Azt nem fogjuk hagyni mi MSZP-sek, hogy helyben a többszörös győztes MSZP-s polgármestereket és beágyazott, a lakosság által sokszorosan elismert önkormányzati képviselőinket országos központokból öncélúan zsarolják vagy kiszorítsák” - mondta Kunhalmi, majd azt üzente a nem nevesített DK-nak, hogy térjenek vissza a demokratikus útra és tartsák be a demokratikus játékszabályokat.

„Demokráciát nem csak névleg kell hirdetni, meg nem csak a nevükben kell annak lenni, hanem úgyis kell viselkedni. (…) Nem használhat olyan eszközöket az ellenzék, mint amilyeneket a Fidesz használ” - közölte a szocialisták pártelnöke, hozzátéve: akik így viselkednek, azok a végén veszélyeztetik az egész demokratikus Magyarországnak a helyreállítását. Kunhalmi szerint ehhez az MSZP fog asszisztálni, ezt csinálják egyedül.

Hogy egyértelmű legyen az üzenet, a taps után Kunhalmi közölte azt is: egyetért az árnyékminiszterelnök Dobrev Klára minap elmondott szavaival: „nem lehet, hogy ismét egyetlen párt egyetlen vezére kényszerítse rá az akaratát bárkire”. Ezt még nagyobb taps követte.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.