Hogyan lett világbotrány a katolikus papok molesztálási ügyeiből?

publicisztika
2023 február 05., 19:27
comments 11

A katolikus papok szexuális visszaéléseiből kétségtelenül a 21. század egyik legnagyobb botránya lett, mi pedig nyomtatott magazinunk különszámában próbáltunk meg utánajárni, hogy mi vezetett ide. Milyen okok állnak amögött, hogy papok ezrei gyerekek tízezreinek életét tehették tönkre, miért segédkeztek ebben a nagy hatalmú püspökök, illetve milyen megoldásokat kezdtek keresni a botrányok kirobbanása után a Vatikánban?

Az Isten háta mögött című kiadványunk megjelenése óta sok beszélgetésen és levelezésen vagyok túl, és nem csak a gyerekvédelmi programot szervező szerzetessel vagy a katolikus portál munkatársaival folytatott podcastolásokra gondolok, hanem olyan - nem nyilvános - beszélgetésekre is, amikor egyházi vagy civil közegbe hívtak. Amikor jogvédők előtt kellett előadnom valamit, eszembe jutott egy olyan - jogi természetű - magyarázat, amelyet eddig nem olvastam sehol.

Mármint magyarázat arra, hogy miért most és miért így tört ki ez a botrány.

Német püspökök imádkoznak, mielőtt testületileg bocsánatot kérnek a többezer molesztált gyerek miatt
photo_camera Német püspökök imádkoznak, mielőtt testületileg bocsánatot kérnek a több ezer molesztált gyerek miatt Fotó: ARNE DEDERT/AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.