Közadatigényléssel derítené ki a Párbeszéd, mennyiért kapja a vizet a gödi Samsung

POLITIKA
2023 február 06., 12:44
comments 2

A Párbeszéd közérdekű adatigényléseket nyújt be a gödi Samsung-gyár ügyében. Szabó Tímea hétfői, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy múlt héten a gyár bővítéséről szóló közmeghallgatáson nem kaptak válaszokat arra, milyen köbméterenkénti áron kapja a Samsung-gyár a vizet, valamint fizet-e vízkészletjárulékot és ha igen, akkor mennyit. Ezért Szabó Tímea a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez fordul. A képviselő elmondta, hogy a Samsung vízigénye napi 27 ezer köbméter, ami megfelel egy Kecskemét méretű város napi lakossági vízfelhasználásának. A közmeghallgatáson a Samsung képviselője annyit válaszolt a képviselőnek, hogy a különböző szerződéseket nem lehet kiadni.

A Párbeszéd a magyar államtól, illetve a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól azt szeretné megtudni, hogy a vízügyi hatóság hányszor, hol és mikor mérte a gyár megnyitása óta a talajvízben az NMP nevű mérgező anyag jelenlétét.

A Párbeszéd az államtól és az EON-tól azt kérdezi, hogy az üzem milyen áron kapja az áramot. A kormánytól pedig azt akarják megtudni, hogy hol és milyen technológiával tervezik visszagyűjteni és feldolgozni a gödi gyárból származó, elhasznált akkumulátorokat. A Párbeszéd szintén a kormánytól kérdezi, hogy hány olyan balesetnek, tűzesetnek kell történnie, hogy alsó hangon legalább százmillió forintos büntetéseket kapjon a gyár, és hány tűzeset után kell bezárni az üzemet.

Bejelentette, hogy összegyűlt a Párbeszéd által kezdeményezett, az akkumulátorgyárak telepítéséről és a kormány akkumulátorgyártás-stratégiájáról szóló parlamenti vitanap összehívásához szükséges számú képviselői aláírás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.