Megindították az offenzívát az oroszok Kelet-Ukrajnában, állítja a luhanszki kormányzó

háború
2023 február 09., 19:44
comments 8

Oroszország nagyszabású offenzívát indított Kelet-Ukrajnában, és megpróbálja áttörni a Kreminna városánál lévő védelmet, közölte csütörtökön a luhanszki régió kormányzója.

Ukrán katonák pecáznak a harcok szünetében egy donyecki pontonhídon.
photo_camera Ukrán katonák pecáznak a harcok szünetében egy donyecki pontonhídon. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Szerhij Haidáj az ukrán televíziónak elmondta, hogy az orosz csapatok támadásba lendültek, és megpróbálnak nyugat felé előrenyomulni a havas és erdős téli tájon. „Ezek a támadások gyakorlatilag mindennapossá váltak. Látjuk, hogy kis csoportokban az orosz katonák próbálnak előrenyomulni, néha nehézpáncélosok - gyalogsági harcjárművek és harckocsik - támogatásával, néha pedig azok nélkül” – mondta. Azt állította, hogy az oroszok támadásai eddig nem jártak sikerrel. „Védőinknek sikerült őket teljesen visszatartaniuk” – mondta Haidáj.

Az ukrán vezetés hetek óta utalgat arra, hogy a háború egyéves évfordulóján várhatóan nagyszabású orosz offenzíva veszi kezdetét. Fő céljuk vélhetően a donbászi régió, köztük Luhanszk elfoglalása, amit Ukrajna részben ellenőrzése alatt tart.

photo_camera Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán kormányzati források szerint az egyik forgatókönyv az, hogy az oroszok rakétázni fogják a nagyvárosokat, és hidak lebombázásával, valamint észak és dél felől egy átfogó előrenyomulással megpróbálják majd elvágni az ország keleti részét.

Az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézete legutóbbi jelentésében megerősítette, hogy az elmúlt héten jelentősen megnőtt a hadműveletek száma a térségben, de az offenzíva valószínűleg még nem érte el a teljes sebességét. Ukrajna tavaszra tervez egy nagyobb offenzívát az elvesztett területeik visszafoglalására, de egyelőre még várnak a nyugattól kapott nagyobb hatótávolságú rakétákra és harckocsikra. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.