2035-től nem lehet majd új dízeles és benzines autókat árusítani az EU-ban

közlekedés
2023 február 14., 18:38
comments 13

Az Európai Parlament megszavazta, hogy 2035-től csak olyan új autókat lehessen értékesíteni, amelyek működés közben nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, írja az Euronews. Az EU már korábban megállapodott a szabályról, most formálisan is szavaztak a kérdésről. A 340 igen, 279 nem szavazat és 21 tartózkodás jelzi, hogy erősen vitatott elképzelésről van szó.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán / MTI Fotó: Máthé Zoltán

A jogszabály célja, hogy 2035-re az új autók és könnyű haszongépjárművek esetében a szén-dioxid-kibocsátás nulla legyen. 2030-ig a kibocsátás-csökkentési célérték a személygépkocsik esetében 55 százalék, a kisteherautók esetében 50 százalék.

A kérdés egyik fontos pontja az volt, hogy legyen-e mentesség a szintetikus üzemanyaggal hajtott autókra. Ezeket az úgynevezett e-üzemanyagokat elektromos áram felhasználásával állítják elő, többnyire vízből és szén-dioxidból. Nem teljesen kizárt, hogy olyan autók is forgalomba kerülhetnek a jövőben, amik szén-dioxid-semleges üzemanyaggal működő motorral vannak felszerelve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.