Tiborcz István növeli a tulajdonrészét a Waberer'sben

ünnep
2023 február 14., 15:09
comments 4

Növeli a tulajdonrészét a Waberer'sben Tiborcz István: a miniszterelnök vejének cége, a BDPST Csoport tavaly júliusban szállt be a magyar tulajdonú logisztikai vállalatba, novemberben már 28,87 százalékos részesedése volt, ezt pedig most a csoport 95 százalékos tulajdonában álló Merkport Zrt. közel ötven - pontosabban 49,64 százalékra - növelné, írja az MTI.

Tiborcz István
photo_camera Tiborcz István Fotó: Németh Dániel/444

Az adásvételi szerződés alapján a BDPST Group 95 százalékos tulajdonában álló Merkport Zrt. vásárolhatja meg a Wáberer György tulajdonába tartozó High Yield Vagyonkezelő Zrt. 22,88 százaléknyi Waberer's-részesedését. Ezzel a BDPST Csoport tovább növeli befolyását a fuvarozócégnél, Wáberer pedig megválik az összes részesedésétől. A részvénycsomag több mint négymillió darab, egyenként 0,35 euró (körülbelül 135 forint) értékű törzsrészvényből áll, aminek az összértéke

mostani árfolyamon körülbelül 546,5 millió forint.

Orbán Viktor és Wáberer György
photo_camera Orbán Viktor és Wáberer György

Tiborcz cégének nem ez volt az egyetlen nagy dobása az elmúlt bő egy évben, Orbán veje alaposan kiköltekezte magát: 2021 vége óta vett már bankot, alapkezelőt, szállodát, a Waberer’ssel pedig épp azután kötött 6,5 milliárdos támogatási szerződést a külgazdasági minisztérium, hogy A BDPST jelezte, bevásárolná magát.

Bár Tiborcz cégénél 2021-ben 12 milliárdos nyereséget könyvelhettek el, ha kölcsön kellett, általában a Mészárosék-féle bankholdingtól kértek: a Válaszonline 2021-es számításai szerint BDPST Group 60 milliárdos banki adósságállományából legalább 55 milliárd érkezett Mészároséktól, az egyik cégük például 1,4 milliárdos hitelt vett fel a Mészáros-féle MKB Banktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.