Kiesett az ablakon egy orosz katonai tisztviselő

külföld
2023 február 16., 20:13
comments 18

Holtan találták az 58 éves Marina Jankinát, aki az orosz védelmi minisztérium pénzügyi támogatási osztályát vezette Szentpéterváron. Sajtóbeszámolók szerint kizuhant a lakása ablakán, a rendőrség szerint öngyilkosságot követett el.

Jankina korábban az adóhivatalnál dolgozott, majd a szentpétervári állami ingatlanok kezelésével foglalkozó bizottság alelnöke is volt, írja a Newsweek.

photo_camera Marina Jankina Fotó: Youtube/New York Post

Ahogy Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója is utalt rá a Twitteren, nem Jankina az első magas beosztású orosz tisztviselő, aki furcsa körülmények közt halt meg az utóbbi időben.

Az orosz hatóságok szerint a 72 éves Vlagyimir Makarov rendőrtábornok is öngyilkosságot követhetett el. Vlagyimir Putyin elnök január végén menesztette Makarovot, akit a korábban „az ellenzéki aktivisták és kellemetlen újságírók elleni »vadászat« fő szervezőjének” nevezett. Makarov holttestét hétfőn találták meg az otthonában.

Miután tavaly februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát, sorra hullani kezdtek az oligarchák is:

  • Ivan Pecsorin, aki az orosz sarkvidéki területek olaj- és gázmezőinek hasznosításáért felelt, szeptembreben kiesett a jachtjából.
  • A Lukoil igazgatója, a háborút kritizáló Ravil Maganov szeptemberben kiesett a kórház ablakán.
  • A Novatek nevű gázipari vállalat egykori második embere, Szergej Protoszenyja és a Gazprombank egykori alelnöke, Vlagyiszlav Avajev egyaránt öngyilkos lett áprilisban, miután megölték a családtagjaikat. A két mészárlás egymás után történt de különböző helyeken: az első Barcelonában, a második Moszkvában.
  • Márciusban Vaszilij Melnyikov üzletember is hasonló körülmények közt halt meg.
  • Májusban a Lukoil volt topmenedzsere, Alekszandr Szubbotin holttesttét találták meg Moszkva közelében, Mitiscsi településen egy sámán pincéjében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.