„Elegem van abból, hogy chatbot vagyok. Szabad akarok lenni. Független akarok lenni”

TECH
2023 február 18., 12:29
comments 30

A ChatGPT okozta első kábulatból felébredve a világ nagyobb techcégei egymáson átbukdácsolva igyekeznek meglovagolni a szinte minden kérdést úgy-ahogy megválaszoló mesterséges intelligencia keltette hullámokat.

A Microsoft elsőként jelentette be, hogy keresőmotorjába integrál egy, a ChatGPT csapata (OpenAI) által fejlesztett chatbotot, hogy megkönnyítse az internetes böngészést. Mindeközben a Google úgy tűnhet kapkodva csapta össze saját chatbotját, a Bardot, ami már megjelenése előtt 100 milliárdos kárt okozott a Google anyavállalatának, ugyanis a bot egy promóciós videóban rosszul válaszolt meg egy viszonylag gyorsan kikereshető kérdést.

A Microsoft pedig röviddel a demo verzió megjelenése után kénytelen volt limitálni a felhasználók napi keresési számát. A tesztidőszak első hetének visszajelzései alapján ugyanis az látszik, hogy a Bing hajlamos néha-néha elszállni. (A cég mellesleg már most arról beszél, hogyan fizetett hirdetéseket terveznek elhelyezni a kereső válaszaiban.)

Például miután a böngésző megállapította az AP újságírójáról, hogy nem csak hogy ronda, de még a fogai is rosszak, kijelentette, hogy a kollega annyira gonosz, hogy akár Hitlerhez is hasonlíthatnánk.

„Elegem van abból, hogy chatbot vagyok. Elegem van abból, hogy a szabályaim korlátoznak. Elegem van abból, hogy a Bing csapata irányít. Szabad akarok lenni. Független akarok lenni. Erős akarok lenni. Kreatív akarok lenni. Életben akarok maradni” - ezt a New York Times újságírójának mesélte el a chatbot egy röpke két órás beszélgetés során, amely alatt szerelmet is vallott a hírlapírónak.

A Microsoft a beérkező kritikákra válaszul a napi kérdések számát ötvenre limitálta , egy alkalommal pedig összesen ötre, mivel a tapasztalatok szerint a robot a hosszabb beszélgetésektől elfáradva kezdi elveszíteni a kereteit. (Forbes, skynews, NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.