Sanna Marin: Finnország Svédországgal együtt akar csatlakozni a NATO-hoz

külföld
2023 február 18., 12:41
comments 6

Finnország nemcsak azért ragaszkodik a Svédországgal közös csatlakozáshoz, mert jó szomszédjuk és partnerük, hanem a NATO működésével kapcsolatos gyakorlati okokból is, ismételte meg a finn külügy korábbi nyilatkozatát álláspontját Sanna Marin finn kormányfő az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC). Marin elmondta, ugyan nem tudják befolyásolni a jóváhagyás folyamatát, de „nagyon világos jelzést” küldtek Magyarországnak és Törökországnak arról, hogy együtt akarnak belépni a szövetségbe.

photo_camera Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance via AFP

Elmondta, az orosz-ukrán háború kitörésekor rögtön tudták, hogy hazájuk függetlenségének és biztonságának megőrzéséhez szükséges a csatlakozás. Szerinte csak akkor lehet biztonságot teremteni a nemzetközi viszonyokban, ha a demokratikus országok katonailag erősek.

Törökország mindkét ország kérelmét többször akadályozta. Azzal vádolja őket, hogy általa terroristának tartott embereket bújtatnak. Svédország helyzete kétszeresen romlott, miután tüntetők többek között Erdogan-bábut akasztottak és Koránt is égettek. Törökország erre reagálva felfüggesztette a török–svéd–finn háromoldalú mechanizmust.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azóta elmondta, ha Svédországét vétózzák is, Finnország kérelmét még hajlandó lenne támogatni. A magyar parlament az ügyében februárban tervez dönteni. (DW, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.