Hat év börtönt kaphat az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke, mert 30 millióért árulta a posztját

PÉNZ
2023 február 22., 11:53

Vádat emeltek az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke, Agócs János ellen: hivatali vesztegetés elfogadása miatt akár hat év börtönt is kaphat. A korábbi vezetők közül Kolompár Orbánt és Balogh Jánost is elítélték már pénzügyi visszaélések és bűncselekmények miatt, aminek a következménye, hogy a kisebbségi önkormányzat jelenleg is csődközelben van. Agócs a pozícióját árulta 30 millió forintért, beismerő vallomást tett.

Az ügyészség hat év börtönbüntetés, hat év közügyektől való eltiltás és kétmillió forint pénzbüntetés megfizetését indítványozta a volt elnök ellen. A magyar romák képviseleti szerve sosem kapott politikai eszközöket, így valódi alkupozícióba se kerülhetett, ez a tét nélküli működés pedig gyenge figurákat és sorozatos botrányokat eredményezett: a korábbi elnökök közül Kolompár Orbán közel 150 millió forintot tüntetett el a társaival, Balogh János pedig bő 80 milliót akart fiktív szerződésekkel lepapírozni. Az igazi „nagy ügy" az 1,6 milliárdos Híd a munka világába uniós foglalkoztatási program volt, amiből lényegében semmi sem valósult meg. A programért felelős fideszes Farkas Flóriánt még csak ki sem hallgatták.

A vádirat szerint Agócs tavaly tavasszal elhatározta, hogy pozícióját még a ciklus lejárta előtti lemondással pénzzé teszi, és átjátssza annak a képviselőtársának, aki hajlandó eleget fizetni érte. Szeptemberben bilincsben vitték el a rendőrök, miután tetten érték egy kecskeméti csárdánál - erről írta akkor Miklósi Gábor, hogy kitalálni se lehetne olyan jelenetet, ami ennél plasztikusabban fejezi ki a kilencvenes években megalkotott kisebbségi önkormányzati rendszer lehangoló valóságát.

(MTI via Központi Nyomozó Főügyészség)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.