Nem térhet haza a brit nő, aki nyolc éve még kiskorúként csatlakozott az Iszlám Államhoz

Terrorizmus
2023 február 22., 12:56
comments 47

Nem térhet haza az a fiatal brit nő, aki nyolc éve még kiskorúként Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Államhoz: Shamima Begumtól 2019 februárjában vonták meg a brit állampolgárságot, fellebbezését a londoni bíróság szerdán elutasította.

Begum nevét 2015 februárjában ismerte meg a világ, amikor a 15 éves londoni lány és két barátnője elszökött otthonról. A Gatwick repülőtér biztonsági kameráinak köszönhetően gyorsan kiderült, hogy elhagyták az országot, majd nem sokkal később az is, hogy előbb Isztambulba repültek, majd onnan egy hosszú buszúttal és embercsempészek segítségével átjutottak Szíriának arra a részére, amit akkor a terrorszervezet ellenőrzött.

Sayeeda Warsi brit parlamenti képviselő az ítélet kapcsán azt mondta, az állampolgárságtól megfosztó bírói gyakorlatot szinte kizárólag dél-ázsiai, közel-keleti és afrikai származású muszlimok ellen használják fel, az állampolgársági rendszer pedig ellentétes a méltányosság és a törvény előtti egyenlőség elveivel. A most 23 éves nő ügye sok kérdést felvetett, amelyekről Bede Márton írt bővebben: például, hogy milyen büntetést érdemel az, aki még kiskorúként csatlakozik az Iszlám Államhoz, mi van akkor, ha valaki egyébként odacsalta, vagy hogyan lehet eldönteni, hogy önmagában veszélyt jelent-e a visszatérése a hazájába.

(MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.