Putyin visszavonta a moldovai szeparatista terület szuverenitását garantáló rendeletét

külföld
2023 február 22., 11:21
comments 8

Putyin visszavonta azt a tizenegy éves rendeletet, amely elismerte Moldova szuverenitását a „Dnyeszter Menti Köztársaság" területén - amely nem valódi köztársaság, hanem egy Ukrajnával határos szeparatista régió - ahol orosz csapatok állomásoznak. Az intézkedés része az orosz elnök kedden bejelentett Nyugat-ellenes lépéseinek, írja a Reuters.

Alexandru Flenchea, a térségben működő közös ellenőrző-bizottság moldovai elnöke szerint a törlés nem jelenti azt, hogy Putyin megkérdőjelezné a régió szuverenitását, a visszavont rendelet „csupán" egy politikai dokumentum volt, amely „végrehajtotta az orosz külpolitika koncepcióját". Flenchea a helyi tévének azt nyilatkozta, Moldovának és Oroszországnak továbbra is olyan alapvető politikai megállapodása van, amely előírja az országok területi integritásának kölcsönös tiszteletben tartását.

Az orosz parlament szerint a két ország viszonya jelenleg nagyon feszült, mert Moldova nemrég megválasztott miniszterelnöke „nyugatbarát" politikát folytat, az ország uniós csatlakozási törekvései miatt pedig oroszellenességgel vádolják őket. A 2012-es dokumentumot - amely „a Moldovai Köztársaság szuverenitásának, területi integritásának és semleges státuszának tiszteletben tartását" rendelte el a Dnyeszteren túl - visszavonó végzést a Kreml honlapján tették közzé. Eszerint a döntést Oroszország „nemzeti érdekeinek biztosítása" indokolta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.