Belga igazságügyi miniszter: Az Északi-tengeren is megtörténhet az, ami az Északi Áramlattal történt

külföld
2023 február 23., 10:14

A holland katonai titkosszolgálatok az elmúlt hónapokban az Északi-tengeren sertepertélő orosz kémhajókról számoltak be hétfőn, míg a belgák azt állítják, tavaly novemberben ugyanezeket a hajókat látták. A vezetők attól tartanak, hogy a hajók titokban igyekeznek feltérképezni a kritikus infrastruktúrákat. „Az Északi-tengeren is megtörténhet az, ami az Északi Áramlattal történt” - figyelmeztetett Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter szerdán. „Nem kéne naivnak lennünk.”

Arról, hogy kik robbantották fel az Északi Áramlat nincs egyetértés. Több nyugati vezető Oroszországot vádolja, míg vannak akik szerint az Egyesült Államok a felelős.

photo_camera Fotó: KURT DESPLENTER/Belga via AFP

Bár az orosz hajók jelenléte az Északi-tengeren nem tiltott, az igazságügy-miniszter közölte, hogy az esetet az ukrajnai háborúval összefüggésben vizsgálják ki - írja az MTI. A belga vezetés az év elején új tengerészeti biztonsági törvényeket léptetett hatályba, lehetővé téve a tengeri megfigyelést, drónokra és hajókra szerelt kamerákkal, hogy megvédjék legfontosabb infrastruktúráikat. (Politico, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.