Történelmi csúcsot döntött a kórházak adóssága januárban

Egészségügy
2023 február 23., 18:54

A Magyar Államkincstár adatai szerint 21,5 milliárd forint tartozással zárták az év első hónapját a hazai egészségügyi intézmények, vette észre a Napi.hu. Mivel az alapítványi fenntartású egyetemi kórházaknak már nem kell beszámolniuk a kintlévőségeikről az államkincstárnak, az összes felhalmozott adósság még magasabb lehet.

A lapnak megszólaló szakember szerint eddig 2021 januárja volt a csúcstartó hónap, akkor 11,3 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága az egyetemi intézményekkel együtt. Tavaly januárban 5,4 milliárddal emelkedtek a kifizetetlen számlák, ez most a modellváltó egyetemi intézmények nélkül 15 milliárd forint.

A cikk szerint az adósságrekord hátterében több dolog is állhat: a növekvő energiaárak mellett az év végi adósságrendezésre készülve az intézmények egy része „bespájzol”, azaz minél nagyobbra növeszti az adósságát, sok kórház pedig inkább a tavalyi év végén szerezte be az új eszközöket, félve, hogy azok idéntől drágábbak lesznek.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.