Továbbra is toronymagasan Európa-rekorder a magyar infláció

gazdaság
2023 február 23., 18:36

Két adat az Eurostat legfrissebb adataiból.

Januárban az infláció (vagy harmonizált fogyasztói árindex):

  • Magyarországon 26,2 százalék volt a decemberi 25 százalék után.
  • Míg az EU-s átlagot kereken 10 százalékra mérték a decemberi 10,4 százalék után.

Vagyis a különbség tovább nőtt, már több mint két és félszeres. Továbbra is Magyarországon emelkednek legnagyobb mértékben az árak az EU-n belül.

link Forrás

Második Lettország 21,4 százalékkal, a harmadik Csehország 19,1 százalékkal. Az infláció Luxemburgban (5,8), Spanyolországban (5.9), illetve Máltán és Cipruson (6,8) legalacsonyabb.

A szomszéd EU-s országokban a januári infláció:

  • Szlovákia 15,1 százalék
  • Románia 13,4 százalék
  • Horvátországban 12,5 százalék
  • Ausztriában 11,5 százalék
  • Szlovénia 9,9 százalék

Ha csak az élelmiszerárakat nézzük, januárban már kisebb mértékű volt az Eurostat által számolt magyarországi áremelkedés (48,2 százalék), mint decemberben (49,6 százalék). De így is olyan magas, mint sehol máshol az EU-ban.

További adatok a 444 inflációs oldalán.

link Forrás

Címlapkép: Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.