A herszoni kínzókamrákat az orosz állam tervezte és finanszírozta

háború
2023 március 02., 07:24
comments 3

A dél-ukrajnai Herszonban gyűjtött bizonyítékok azt mutatják, hogy az orosz kínzóközpontokat nem „véletlenszerűen” hozták létre, hanem az orosz állam által tervezettek és közvetlenül finanszírozottak, írja a Mobile Justice Team ukrán és nemzetközi jogászokból álló csoportra hivatkozva a Guardian.

A herszoni gyermekkórház egyik kórterme 2023. január elsején, miután az oroszok intenzíven rakétázták a várost.
photo_camera A herszoni gyermekkórház egyik kórterme 2023. január elsején, miután az oroszok intenzíven rakétázták a várost. Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A város nyolc hónapig, tavaly március 2-tól november 11-ig volt orosz ellenőrzés alatt. A csoport 20 kínzókamrát vizsgált meg Herszonban, és arra a következtetésre jutott, hogy azok egy „átgondolt terv részei voltak, aminek célja az ukrán ellenállás terrorizálása, leigázása és felszámolása, valamint az ukrán identitás megsemmisítése”.

A központokat az orosz biztonsági szolgálatok, az FSZB, valamint az orosz börtönszolgálat és helyi kollaboránsok működtették a jogászok szerint, és az ukrán polgári vezetők és a másként gondolkodók leigázására, átnevelésére vagy megölésére tervezték őket.

A foglyok között voltak olyanok, akik kapcsolatban álltak az ukrán állammal vagy az ukrán civil társadalommal, például aktivisták, újságírók, köztisztviselők és tanárok. Más áldozatok elmondták, hogy véletlenszerűen állították meg őket az utcán, majd őrizetbe vették őket, mert állítólag ukránbarát anyagok voltak a telefonjukon.

A férfi és női fogvatartottakat gyakran megverték, valamint árammal és vízzel (waterboarding) kínozták. A csapat szerint arra kényszerítették őket, hogy megtanuljanak és szavaljanak oroszbarát jelszavakat, verseket és dalokat. Az egyelőre nem világos, hogy a több mint 400 eltűnt személyt a megszállás során ölték-e meg, vagy Oroszországba vitték.

photo_camera Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

„Putyin terve Ukrajna megszállása, az ukrán lakosság orosz uralom alá helyezése és az ukrán identitás megsemmisítése. Ez a terv egyre világosabbá válik, ahogy a háborús bűnök bizonyítékai egyre szaporodnak, és ahogy a nyomozásaink haladnak" – mondta Wayne Jordash, aki májusban hozta létre a Mobile Justice Team csoportot, hogy segítse az ukrán főügyészséget az állítólagos orosz háborús bűnösök kivizsgálásában.

A csoportot az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok külügyminisztériuma, valamint az EU finanszírozza, és célja, hogy képzéssel és mentorálással betöltse az ukrán ügyészségben keletkezett űrt. Az invázió előtt Ukrajnának 8 ezer ügyésze volt, de egy sem rendelkezett háborús bűncselekményekre szakosodott tapasztalattal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.