„Úgy üldöztek minket, mintha gazemberek lennénk, úgy bántak velünk, mintha nem tartoznánk az emberi fajhoz”

bűnügy
2023 március 03., 16:02

Letartóztatták a harminc év körözés után elfogott maffiavezér, Matteo Messina Denaro testvérét, Rosaliát. Rosalia pizziniket, azaz arövid, maffiakörökben használatos, írógéppel gépelt és kódolt üzeneteket közvetített Matteo és a szicíliai maffia többi tagjai között. Az üzeneteket Rosalia lakásán, egy kanapéba rejtve találták meg.

photo_camera 30 év bujkálás után Matteo rendőrkézen Fotó: HANDOUT/AFP

Matteo Messina Denarot, a Cosa Nostra elsőszámú, 30 éve bujkáló vezérét január 16-án kapták el, miután a hatóságok megtudták, hogy rákbetegségben szenved. Egy héttel a letartóztatás előtt 10 Cosa Nostra tagot fogtak el.

Rosalia a hatóságok szerint az pizzinik kézbesítése mellett „család kasszásaként” is dolgozott, és Matteo teljes feltétlen bizalmasa volt. Az üzenetekben Matteo megvallja, megtiszteltetésnek tartja, hogy a maffiában vállalt szerepéért vádolják, de szerinte az állam bűnbaknak állította be őt. „Úgy üldöztek minket, mintha gazemberek lennénk, úgy bántak velünk, mintha nem tartoznánk az emberi fajhoz, etnikai csoporttá váltunk, amelyet el kell törölni” - írta egy ízben Matteo, akiről titkos bunkerében talált tárgyai alapján kiderült, nagy rajongója volt Nietzschének és szerette az olyan autoriter figurák életrajzait olvasgatni, mint Hitler és Putyin.

Matteo Messina Denaro, alias Diabolik
photo_camera Matteo Messina Denaro, alias Diabolik Fotó: Youtube

„Minden letartóztatással, egyre több ember szenved ezért a földért. Minden letartóztatással egyre többen csatlakoznak hozzánk. Ez vagyunk mi, és meggyőződésem, hogy egy napon mindezt felismerik, és a történelem visszaadja azt, amit elvettek tőlünk az életben” - írta egyszer Matteo, akinek a gyilkosságairól a Wired közölt gyűjtést. (Guardian)