G7: Magyarországon az elmúlt évben másfélszeresre nőtt az orosz kőolajimport, míg Európában a hatodával csökkent

gazdaság
2023 március 06., 07:42

Összeomlott az orosz kőolaj behozatala Európába az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta. 2021-ben még átlagosan havi 9,5 millió tonnát importáltak az EU-országok, ez tavaly decemberre alig a harmadára, 3,3 millió tonnára esett vissza, írja a G7.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A portál szerint a hajón importált kőolajról már márciusban elkezdtek leállni a tagállamok, míg a csővezetéken érkezőről csak novemberben kezdődött meg a csökkenés, de az EU-n belül is nagyon eltérő mértékében szabadultak meg az orosz olajtól.

A teljes uniós import visszaesése 2022-ben 17 százalék volt. De volt ország, ahol nőtt a behozatal. Ilyen volt

  • Magyarország, ahol 43 százalékosra,
  • Bulgária, ahol 2,4-szeresére,
  • és Olaszország, ahol 2,3-szorosára nőtt tavaly az orosz kőolaj importja.

Ugyan százalékosan magas a horvát 113 százalékos növekedés, a portál megjegyzi, a horvát import alapból is nagyon alacsony mennyiségű. Az már inkább meglepő, hogy az oroszok ellen kiálló csehek és románok jelentősen növelték az importot. A G7 szerint Magyarország majdnem megduplázta uniós részesedését a kőolajimportban. 2021-ben az EU orosz kőolaj behozatalának 2,9 százalékát, míg 2022-ben már 5,1 százalékát adta Magyarország.

Az orosz kőolajra költött összes európai kiadás a behozatal visszaesésének ellenére a piaci árak miatt tovább nőtt. A lap a Brugel Intézet elemzésére hivatkozva írja, hogy miközben sok ország visszafogta az orosz importot, az oroszok eladásai nem csökkentek, mivel Kína és India átvette az EU szerepét. Ráadásul egyre többen közvetítőkön keresztül, felségjelzés nélküli hajókba öntik az orosz olajat. Ennek ellenére a lap szerint a bevételek így is radikálisan csökkentek, mivel a feketén árul kőolajat olcsóbban tudják csak eladni, az ár csökkentésével pedig továbbra sem találnak piacot Európában.