Jens Stoltenberg: A bővítési folyamat befejezése kiemelten fontos a NATO-nak

hadsereg
2023 március 07., 14:12

A NATO-bővítés folyamatának befejezése kiemelten fontos a katonai szövetségnek, Finnország és Svédország meghívása a szövetség tagjai közé azt üzeni, hogy a NATO szerint minden nemzetnek joga van megválasztania, milyen úton kíván haladni – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, Bajram Begaj albán államfővel tartott sajtótájékoztatóján.

Jens Stoltenberg elmondta, hogy a tagállamok mindegyike, köztük Törökország és Magyarország is hozzájárult Finnország és a Svédország meghívásához a NATO tagjai közé, továbbá aláírták a csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben 2023. március 7-én
photo_camera Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

A főtitkár reméli, a többi 28 tagországhoz hasonlóan Törökország és a Magyarország is mihamarabb ratifikálja a csatlakozásról szóló egyezményt. Azt mondta, nemrég megegyezett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel arról, hogy a hét második felében folytatják a bővítés kérdésével foglalkozó megbeszélésüket Brüsszelben.

Bár még vannak feladatok, ez lesz a katonai szövetség történetének leggyorsabb csatlakozási folyamata – mondta a NATO-főtitkár.

A svéd külügyminiszter szerint március végén ratifikálhatja a magyar parlament a NATO-csatlakozási kérelmüket, a magyar delegációt vezető Hende Csaba is elégedett. (MTI)