Egy ellenzéki vezetőt is őrizetbe vettek az "orosz törvény" elleni grúz tüntetéseken

külföld
2023 március 08., 15:27

66 tüntetőt, köztük a Gircsi nevű ellenzéki párt vezetőjét, Zurab Japaridzét is letartóztatták a grúz rendőrök Tbislisziben, ahol a kormány orosz mintára írt civil törvényjavaslata ellen tiltakoztak.

Ahogy korábban írtuk, a kormányzó Grúz Álom párt által támogatott törvényjavaslat előírja, hogy minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát, különben súlyos bírsággal sújtják. „Országunk jövője nem függhet, és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és külföldi országok kiszolgálóitól” – indokolta a javaslatot Giorgi Garibasvili. A tiltakozók szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amit azóta is a helyi kormánykritikus gondolkodók elnyomására használnak. A grúz tüntetők éppen ezért csak "orosz törvényként" hivatkoznak a javaslatra.

photo_camera Az "orosz törvény" ellen tüntető diákok a grúz parlament előtt. Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

A törvényjavaslat miatt hétfőn verekedés tört ki a grúz törvényhozásban, kedden viszont első olvasatban simán átment a parlamenten. Kedd este aztán ezrek tüntettek a parlament épülete előtt, amerikai, uniós és NATO zászlókat lóbálva. A tüntetőket végül vízágyúval és könnygázzal oszlatták a rohamrendőrök. A kormány közlése szerint a tüntetésen 50 rendőr megsérült.

Közben Szalome Zurabisvili grúz elnök videóüzenetben biztosította támogatásáról a tüntetőket. "Veletek vagyok. Ma ti képviselitek a szabad Grúziát, amely Európában látja a jövőjét, és nem hagyja senkinek, hogy ezt a jövőt elvegye" - üzente a tiltakozóknak az éppen New Yorkban tartózkodó államfő.

photo_camera Szalome Zurabisvili grúz elnök. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Ezzel ara utalt, hogy a törvényt kritizálók szerint annak elfogadása nagyban rontja az ország esélyét, hogy valaha is fölvegyék az Európai Unióba. Szerdán tovább folytatódtak a tüntetések a parlament épülete előtt. (BBC)