Átkeresztelnék Oroszországot az ukránok, az lenne az új neve, hogy Moszkovia

külföld
2023 március 11., 09:23

Ukrajna elnöke áttekintette a petíciót, amelyben kezdeményezték, hogy hivatalosan kereszteljék át Oroszországot, melynek új neve legyen ezentúl Moszkovia.

A kezdeményezés elindítója állítja, az európai és ázsiai nyelvek zömében ez a név szerepelt egészen a XIX. századig, még azután is, hogy Moszkvai Cárságot Orosz Birodalommá nevezte át I. Péter. Oroszország mindössze 301 éve, 1721. október 22. óta létezik, ekkor hozta meg szóban forgó döntését Péter cár.

Volodimir Zelenszij hivatalos kommentárjában közölte, a kérdés alapos tanulmányozást igényel, mind a kulturális-történeti kontextusát, mind a lehetséges nemzetközi jogi következményeket illetően.

photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Az államfő bejelentette, Denisz Smihal miniszterelnökhöz fordult azzal, hogy tudományos kutatóműhelyek közreműködésével vizsgálják meg az ügyet, majd tegyék meg a javaslatukat.

A petíciót néhány hete indították, és időközben összegyűlt a szükséges számú aláírás ahhoz, hogy az államfőnek foglalkoznia kelljen vele.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is reagált Zelenszkij bejelentésére, mondván, mindez csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy Anti-Oroszországot akarnak csinálni Ukrajnából. (Korrespondent.net)