Az ellenzék különleges tavaszt ígér, a miniszterelnök az ukránokat szidja Grúziában

külföld
2023 március 13., 11:05

A legutóbbi események, a tbiliszi tüntetések arra utalnak, hogy Ukrajna mindenáron be akar avatkozni Grúzia belügyeibe. Erről Irakli Garibasvili miniszterelnök beszélt egy hétvégi interjúban. A kormányzó Grúziai Álom politikusa azt mondta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester és David Aramhamija Nép Szolgája-frakcióvezető megnyilatkozásai a változásokról és a fordulatról azt mutatják, az ukránok nem nyugszanak bele, hogy Grúzia nem nyitott második frontot Oroszországgal szemben.

Garibasvil azt mondta, kívánja, hogy mielőbb sikerüljön befejezni a háborút és újraegyesíteni Ukrajnát, de az ukrán vezetők gondoskodjanak csak a saját országukról, a grúzok meg maguk gondoskodnak a sajátjukról.

photo_camera Európa-párti tüntetők Tbilisziben Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Grúziában múlt hét elején robbantak ki tömegtüntetések az „idegen ügynökös” törvények miatt – ezekről itt írtunk bővebben –, amelyek néhány nap alatt olyan méreteket öltöttek, hogy a hatalom inkább visszavonta a jogszabálytervezeteket. A megmozdulások azonban ezután sem maradtak abba, Tbilisziben hétvégén is utcára mentek az emberek, akik előbb a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlését vették napirendre, majd közvetlenül a kormány távozását kezdték követelni.

Vano Merabisvili egykori belügyminiszter-miniszterelnök – aki a börtönben ülő Miheil Szaakasvili elnöksége idején töltötte be e pozícióit – közben kijelentette, az ellenzéki Egységes Nemzeti Mozgalom folytatja harcát a hatalom leváltásáért, annak érdekében, hogy az ország élére Nyugat- és Ukrajna-barát kormányzat kerülhessen. Merabisvili egyúttal különleges tavaszt is ígért Grúzia népének.

Kijelentéseinek mindazonáltal az ellenzék soraiban sem örült mindenki, sokan úgy értékelték, a politikus szavai csak muníciót szolgáltatnak a polgárok harcának hiteltelenítéséhez. (Newsgeorgia.ge)