Az orosz fociválogatott egy újabb lépést tett Ázsia felé

sport
2023 március 14., 09:44

A futballtörténelemben először írták ki a közép-ázsiai bajnokságot. A júniusban Kirgizisztánban és Üzbegisztánban rendezendő tornára a tádzsik, az üzbég, a türkmén, a kirgiz, az afgán és az iráni válogatott mellett az orosz is meghívást kapott.

A tavaly februárban kitört orosz-ukrán háború után az UEFA kizárta az orosz válogatottat és a klubcsapatokat a nemzetközi versenyekről. Csatlósuk, Belarusz odahaza nem rendezhet nemzetközi meccseket, és a semleges pályán megrendezett találkozóikon sem lehetnek nézők.

Egy éve napirenden van az orosz válogatott esetleges kontinensváltása. Decemberben már szavaztak is arról, hogy csatlakozzanak-e az ázsiai szövetséghez, végül az Európában maradás mellett döntöttek.

A tádzsik szövetség jelezte, az oroszok már elfogadták a meghívást, ugyanakkor az orosz fél egyelőre azt közölte, hogy „megbeszélést folytatnak a válogatott részvételéről és a szereplés feltételeiről”. Az oroszok indulása előrevetítené az esetleges kontinensváltást.

Ázsiában az orosz válogatott, valamint egy sor klubcsapat a legerősebbek között lenne. A nagy orosz klubok tulajdonosai ugyanakkor a megegyezésben érdekeltek, mert a Bajnokok Ligájától való távolmaradás miatt sok pénztől esnek el, az ázsiai Bajnokok Ligájának jóval szerényebbek az anyagi keretei.

Tavaly decemberben Alekszandr Djukov, az Orosz Labdarúgó-szövetség elnöke még úgy nyilatkozott, szeretné, ha minél hamarabb részt vehetnének az UEFA rendezvényein.

Az orosz válogatott a háború kitörése óta csupán három idegenbeli meccset játszott. Kirgizisztánban 2-1-re nyert, Tádzsikisztánban és Üzbegisztánban 0-0-át játszott. (Az MTI híre alapján)