Az izraeli elitalakulatokból több száz tartalékos jelentette be, hogy csatlakozik az igazságügyi reform elleni tüntetésekhez

külföld
2023 március 19., 13:02

A katonai különleges erők 450 önkéntes tartalékosa és a kibertámadások elleni 200 önkéntes tartalékos - többek közt a Moszadtól és a Sin Bét hírszerző ügynökségtől - az izraeli sajtónak eljuttatott levélben bejelentették, hogy vasárnaptól kezdve megtagadják a behívást. „Nem szerződünk egy diktátorral. Örömmel vállalunk önkéntes munkát, ha a demokráciát megőrizzük” - írták. A katonaság, a Moszad és a Sin Bét egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Tüntetés az igazságügyi reform ellen február 20-án Jeruzsálemben
photo_camera Tüntetés az igazságügyi reform ellen február 20-án Jeruzsálemben Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

A tüntetések hetek óta tartanak, több százezren demonstrálnak amiatt, hogy a kormány által tervezett reform korlátozná a bíróságok döntési jogköreit. (Bede Márton cikke Netanjahu kormányáról: Netanjahu koalíciós partnereit, ha nem izraeli zsidók lennének, mindenki neonácinak nevezné)

A tervek szerint a Knesszet felülvizsgáló bizottsága a zárószavazás előtt vitatja meg a törvényjavaslatot, amely nagyobb ellenőrzést biztosítana a koalíciónak a testületi kinevezések felett. A tüntetők szerint ez azonban elősegítheti a korrupciót és veszélyeztetheti az igazságszolgáltatás függetlenségét, amely kulcsfontosságú Izrael gazdasági erejéhez és ahhoz, hogy védekezni tudjanak a nemzetközi elszigetelésére irányuló kísérletekkel szemben.

Netanjahu elítélte a tüntetéseket. (Reuters)