Magyarország blokkolta az EU közös nyilatkozatát a Putyin elleni elfogatóparancsról

külföld
2023 március 20., 18:36

A magyar vétó miatt nem tudott közös nyilatkozatot kiadni az Európai Unió a Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyinnal szemben kiadott elfogatóparancsáról.

Josep Borrell külügyi képviselőnek így saját nevében kellett közleményt kiadnia, melyben azt írta, az Európai Unió az orosz vezetők elszámoltatásának kezdőlépésének tekintik a hágai bíróság múltheti lépését.

Az uniós igazságügyi miniszterek hétfőn kiadtak egy közös nyilatkozatot, melyben támogatták a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. Varga Judit igazságügyi miniszter azonban nem írta alá a dokumentumot.

A magyar kormány álláspontja valószínűleg téma lesz az uniós vezetők csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóján is.

photo_camera Fotó: VALERY SHARIFULIN/AFP

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság múlt héten adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök és gyerekjogi biztosa ellen. Putyint az Ukrajnában elkövetett háborús miatt tartóztatnák le, Marija Lvova-Belovát az ukrán gyerekek elhurcolása miatt vonnák felelősségre.

Putyin felelősségre vonására azonban rendkívül kevés esély van. A nemzetközi jogi nehézségekről Tóth-Szenesi Attila írt cikket az oldalunkra.

(via Bloomberg)